Skanus maistas (na, tiksliau
persivalgymas) yra viena iš didžiųjų nuodėmių, ar ne? Lygiai taip pat,
kaip ir vienas geriausių būdų pažinti šalį ir kultūrą per kitą prizmę.
Darbo terasoje supietavau "Nasi pecel" porciją
Indonezijoje nė su žiburiu nerasi
kefyro, burokėlių, sūrelių, balto sūrio, juodos duonos ar silkės (kaip ir etiketo, beje)
BET tau bus suteikta unikali galimybė skanauti tofu, tempę, įvairiausius
tropinius vaisius, itin aštrų maistą, valgyti gatvėje su pirštais, o pusryčiams
be sąžinės graužimo sukirsti artojiškų pietų porciją (vištos kulšį, sriubos ir
dozę ryžių).
Brangiausi
produktai
|
Pigiausi
produktai
|
sviestas, pelėsiniai sūriai, šokoladas ir visos jo atmainos, jūros
gėrybės, alkoholis, ledai, kai kurie vaisiai (durian‘as, obuoliai).
|
ryžiai, kai kurie vaisiai (papaya, arbūzas, starfruit), tempė, tofu,
kiaušiniai, makaronai, šamas.
|
Mitybos ypatumai
Šiuo metu
Europa pakvaišusi dėl sveikos gyvensenos ir nesibaigiančių dietų.
Prisipažinkime, skaičiuojame kiekvieną kąsnį dedamą į burną (draugo taipogi),
verčiame į kalorijas ir giliam liūdesy pasižadame rytoj daryti iškrovos dieną,
o šiandien „atidirbti“ sporto salėje dvigubai.
Indonezijoje
žmonės neapsunkina savęs tokiais pamąstymais, tad čia veikia kiti dėsniai:
·
Tarp varguolių – valgyk, bo nežinai kada
gausi sekantį kartą
·
Tarp turtuolių – valgyk (ir žinoma
prabangiai), nes gali sau tai leisti
Jei Europoje
egzistuoja „alaus pilvukas“, tai čia vienareikšmiškai perkopus trečiąją dešimtį
vyrams užauga „ryžių pilvas“ (atrodo kaip statinę prariję).
Jei Europa
pirmauja pagal anoreksijų ir bulimijų skaičių, tai Indonezija – pagal
sergančiųjų diabetu (nuo perdėtai saldaus ir riebaus maisto).
Darbinga
diena Indonezijoje prasideda 4:30 ryto su
giesmėmis iš mečečių ir kvietimu melstis, tad 7 val. visi vietiniai jau yra kupini
energijos ir įsilingavę į dienos ritmą. Tuo tarpu aš vos ne vos išsiridenu iš lovos ir
darausi pirmąjį puodelį kavos bandydama susiorientuoti kas aš ir kur esu. Savimotyvacijai
panosėje dainuoju Liudo dainą „rytais rytais rytais, nešim gėrį kibirais,
rytais rytais..“. Va, paklausykite ta proga ir dainuojam garsiai: Liudas - rytais
Kalbant apie
maisto derinimą (na, žinot, mėsą valgyti su daržovėmis, nepadauginti druskos ar
čili ir t.t.) ... šiame krašte jis paprasčiausiai NESIDERINA. Žemiau aprašiau
įprastą dienos meniu kurį kiekvieną mielą dieną matau savo šeimoje ir darbe.
Indonezija
vs. Goda
|
|
Pusryčiai
|
|
Prikrauni pilną lėkštę ryžių, tada užpili du nedidelius
samčius sriubos, porą gabaliukų vištienos ir dozę sambal čili padažo.
Desertui – juoda kava su nuosėdomis, pagardinta trečdaliu stiklinės
kondensuoto pieno ir 2-3 šaukštais
cukraus (neišpasakyta saldybė)
|
2
puodeliai juodos nescafe kavos su nesaldintu karvės pienu, lėkštė tropinių vaisių
(dažniausiai papaya, arbūzas, starfruit, obuolys ar kriaušė, bananas, mango –
kombinacija priklauso nuo sezono)
|
Pietūs
|
|
Ryžiai su makaronais (angl. noodles), kepta
kiaušinienė su svogūnų laiškais, sambal, krupuk traškučiai, troškintos žalios
pupelės su daržovėm, čili pipirais ir gera doze česnako.
Ryžiai ir sambal yra nepajudinami ingridientai ir išlieka
visada. Kita pakeičiama lele (šamu), ayam (vištiena) ar tofu-daržovių-karvės
nosies odos troškiniu (kaip galite numanyti, dažniausiai pietus
„skipinu“)
|
Iš namų įsidedu vaisių, pieno ir kavos arba einu į kokį
warung.
Kasdien lauke +45C, tad pries eidama į warung dukart pagalvoju ar tikrai aš
jau tokia alkana
|
Vakarienė
|
|
Spėkit? Ryžiai! “Damušama“ kas liko nuo pietų arba važiuojama į warung
užsisakyti dvigubą porciją nasi goreng
|
Priklauso nuo aplinkybių. Kartais gatvės maistas (tik
be ryžių), kartais Bintang ir gera kompanija J
|
ID pagrindinis patiekalas yra
ryžiai ir prie jo, kaip priedai visa kita. T.y. ryžių – mėsos – daržovių
santykis lėkštėje yra kardinaliai kitoks nei Europoje, maždaug 80:15:5.
Pavyzdžiui, jei vaišintume indonezietį cepelinais, suvalgęs jis dar paprašytų
ryžių arba valgytų juos užsikąsdamas cepelinais.
Patiekalai
Ilgai
nepilsčius iš tuščio į kiaurą pristatau kaip atrodo keletas patiekalų ir įmetu
sąrašiuką ką keliaudamas ID tiesiog privalai paragauti!
Gado Gado – įvairios daržovės (bulvės, salotos, morkos ir pan.), virtas kiaušinis ir krupuk (specialūs traškučiai) sumaišyta su žemės riešutų/čili padažu. Spėki, kiek kartų girdėjau: "tavo vardas Goda? haha, patinka gado gado?"
Gado Gado – įvairios daržovės (bulvės, salotos, morkos ir pan.), virtas kiaušinis ir krupuk (specialūs traškučiai) sumaišyta su žemės riešutų/čili padažu. Spėki, kiek kartų girdėjau: "tavo vardas Goda? haha, patinka gado gado?"
Nasi Pecel – ryžiai, daržovės, dažniausiai keli gabaliukai jautienos, krupuk ir garsusis žemės riešutų/čili padažas, kuriuo tenykščiai itin didžiuojasi
Nasi Goreng – kepti ryžiai su tavo pasirinktais priedais (jūros gėrybėmis, mėsa, kiaušiniu ar prieskoniais)
Buah - tropiniai vaisiai. Warung ar kavinėse gali rasti patiekalą “Rujak” (vaisių salotos su čili padažu) arba“Buah degan keju” (vaisių salotos su majonezu ir čederio sūriu). Man asmeniškai nei viena, nei kita nepatiko – nėra nieko geriau už saldų, sultingą tropinįvaisių be jokių priedų!
Sate (mėsos
barbeque). Ypač rekomenduoju gyvatės sate. Primena lietuviškus šašlykiukus? Tikrai taip, tik čia sumažinta jų versija - mėsa veriama ant mažų medinių pagaliukų ir vietoj 1 iešmo pateikiami bent 20.
Bakso – mėsos
kukulaičiai primenantys lietuviškąsias galkas. Tik paruošimo būdas šiek tiek
skiriasi. Kepama ant griliaus, patiekiama atskirai lėkštėje, kartu atnešamas
sultinys. Tada pasmeigi kukuliuką, pamirkai į sultinį ir ragauji. Čia jei labai populiarūs, bet man asmeniškai jie nevalgomi.
Poto – susmulkinta
tempė, tofu, kokosas, čili ir „lamtor“ sėklos. Nors ir ne itin išvaizdus, bet labai skanus užkandis.
Super Teh:
susu, madu, jahe – arbata nuo visų ligų suteikianti dozę energijos (pienas,
medus, imbieras, juoda arbata, kiaušinis)
Kaimiški
ledai - be dažiklių. Jie turi kažkokių natūralių prieskonių nuo kurių nusidažo tortai ir vafliai.
Stop. Galiu
ragauti šikšnosparnį ar driežą, bet niekaip neprisiverčiau paskanauti karvės
nosies odos (čia pakankamai populiarus kasdienis patiekalas). Tai tiesiog virš
mano ribų.
Žinoma,
aprašiau tik ledkalnio viršūnę ir apie kulinarines subtilybes galima būtų
diskutuoti be galo be krašto. Bet geriau vieną kartą paragauti, nei 10 kartų
išgirsti, tad grįžus ruošiu vakarienę ir kviesiu į svečius J
P.S. Kartais norėdavosi mažytės pertraukos nuo indonezietiškos virtuvės, paįvairinimui užsukdavome paskanauti „tarptautinio maisto".
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą