2012 m. gruodžio 31 d.

Saigonas (aka Ho Chi Min City)

Nusileidus į Saigoną patyriau nedidelį šoką. Po Indonezijos reikėjo gerokai persiorientuoti ir jaučiausi kaip patekusi į visiškai kitą pasaulį. Kai važiuojant motociklais pamačiau mergaites dėvint trumpučius šortukus ir palaidines ant petnešėlių pagavau save galvojant „O! Kaip nepadoru!”. Supratau, kad visgi 6 mėn. musulmoniškame pasaulyje turėjo šiek tiek įtakos tam.
Apsistojau pas couchsurfers iš Amerikos Kyle ir Chris. Jau du metus jie moko vaikus Saigone anglų kalbos. Dauguma užsieniečių gyvenančių Azijoje dirba mokytojais. Atlyginimai labai aukšti palyginus su pragyvenimo lygiu, sąlygos geros. Pavyzdžiui, amerikiečiams mokykla išnuomavo 2 kambarių naujai įrengtą butą 21 aukšte, centre. Bute visa naujausia įranga, net teleskopas ir nuostabi Saigono panorama. Negali skųstis, ar ne? =) 

 Taigi tautiečiai pedagogai, užuot skundęsi, kad Lietuvoje alga per maža ir svarstę galimybę išvažiuoti dirbti kambarinėmis į Airiją, pasitelkite kūrybiškumą ir investuokite bilietui į vieną pusę į Aziją!
Pats Saigonas yra didelis kosmopolitinis miestas. Atvažiavus be žemėlapio geriausia traukti tiesiai į Bui Vien gatvę, dar vadinamą „backpackers street“. Dauguma jų apsistoja ten, taip pat rasi pagrindinius barus, įvairaus tipo virtuves visiems skoniams ir ekskursijų ar motociklų nuomos pasiūlymus. Užsukus vakare į kokį populiaresnį pub‘ą gali susipažinti su kitais keliautojais, sužinoti kur jie buvo ar planuoja važiuoti ir smagiai pasibendrauti. Keliaudamas vienas dažniausiai moki dvigubai, tad visada geriau (ir smagiau) susirasti kompaniją ypač jei ketini bruktis į sunkiai prasibraunamus kampelius.
Mane nustebino tai, kad susipažinus su žmonėmis kelionės pradžioje juos vis sutikdavau keliaudama vėliau pačiose netikėčiausiose vietose – pavyzdžiui Bankoke ar kokiam Vietnamo kaime, kas suteikė kelionei visai kitą atspalvį!
 Besilankydama turguje po stogu Saigono centre, susipažinau su 2 mergičkom iš Čekijos ir Ispanijos. Kartu papietavom, o vėliau ir susitikom smagiam vakarui.
Žemiau Bui Vien gatvės nuotrauka, kur kaip jau minėjau - rasi viską ko reikia kelionės pradžiai.
Maistas
Vietnamo virtuvė man nepaliko didelio įspūdžio. Kadangi Azijietiškas maistas man iš principo yra prie širdies, tad ir vietnamietiškas buvo neblogas – įvairiausių makaronų sriubos, kepti ryžiai su priedais, kiauliena, vištiena, varliena ir visokia kitokia –iena rasi kiekviename valgiarašytje. Nustebino tai, kad meniu dažniausiai sudaro 40 lapų, tad man, kaip sunkiai pasirenkančiai net iš 3 tai sudarė šiek tiek keblumų. O juos sprendžiau paprastai. Paimi meniu, užsimerki, greituoju būdu verti puslapius ir staiga bakst! Vuolia, šiandienos pasirinkimas pvz.: kepti makaronai su tofu.
Vietname daugiausiai valgiau gatvės maistą ir vis žavėjausi/stebėjausi kūrybiškumu jį paruošti. Na taip, ISO standartai čia reliatyvi sąvoka...
 Spėk, kokie ingredientai? Kepenėlių suvožtinis, storieji makaronai, krevetės, svogūnų laiškai, vištiena, kukuliai iš jautienos ir krūva prieskonių. Vietiniai man rekomendavo kaip pačią skaniausią sriubą. Taip ir buvo, išskyrus tą kepenėlių atvejį.
 Jūros gėrybių sriuba ir kokoso pienas. Be proto skanu. Desertui "sticky rice with mango". mmm...

Tradicinė vietnamietiška kava. Dažniausiai ją pateikia juodą arba su kondensuotu pienu. Man, kaip kofeino maniakei, tai buvo visiškas nesusipratimas, tad pirmi išmokti vietnamietiški žodžiai buvo "cafe v se tui gnau" - kavos su šviežiu pienu. Nors ir pavykdavo, dažniausiai jie vistiek nesuprasdavo ko noriu ir atnešdavo kondensuotą pieną. Tai buvo principo reikalas, vietname gauti geros kavos "mano stiliumi". Pati kava nebloga, tik labai stipri.
 Kepti makaronai su vištiena. Valgyti su pagaliukais būdavo iššūkis ir iš pradžių visas procesas trukdavo itin ilgai 
Vienoje kavinėje nutarė originaliai pažvelgti į "meilės gėrimus". Anot vietinių, tai užburiantys viralai iš driežų ir visokių tai sėklidžių, pagardintų pora litrų brendžio. Sako vyrai pakvaišta to išgėrę. Net neabejoju...
 Vietname alkanas tikrai neliksi - kur tik pasisuksi rasi "maisto tiekėjų"
 Gatvės maisto jūrų gėrybės - niam!
Transportas ir mados
Neišsemiama tema. Ypač transporto mados! Indonezijos, Tailando ir Vietnamo gyventojus galima drąsiai atskirti pagal šalmų stilių. Rimtai.
 Tai vienintelė "avarija" kurią mačiau mėnesio laikotarpyje. Diedulį su dviračiu bakstelėjo motociklininkas. Diedulis greitai buvo pastatytas ant kojų, paburnojo ir nupėdino savais keliais.
 Klausimas: kaip pereiti gatvę, kur transporto srautas niekada nesustoja? Elkis kaip vietiniai. Tiesiog eini nesustodamas ir meldiesi, kad pasieksi kitą pusę.
 Tai ne tik paprastas dviratis. O ne.
 Rožiniai numeriai =))) Moterys yra visur moterys!
Labai universali priemonė yra tam tikro tipo striukytė uždengianti rankas iki pirštų galiukų ir kapišonas užsitraukiantis iki akių. Praverčia kasdien vairuojant moto priemonę, nenorint nudegti saulėje ar peršlapti.
Kaip ir Indonezijoje, čia žmonės kūrybingi. Visą butą sugeba perkraustyti dviratės priemonės pagalba. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą