2012 m. gruodžio 31 d.

Mekong Delta


Kaip ir minėjau ši kelionė buvo su žmonėmis ir apie žmones, tad negaliu apie juos nepapasakoti. Jie pakeldavo nuotaiką, priversdavo kvatotis (juk reikia su kažkuo pasidalinti visomis emocijomis prie alaus), pasidalindavo informacija ir patarimais.
Keliaudamas sutinki žmonių iš viso pasaulio. Mekong Deltoje susipažinau su porele iš New York. Iš karto radome bendrą kalbą ir sėkmingai glaistydavome dienos „nesėkmes“ ironiškomis pastabomis, kurios privesdavo prie juoko iki ašarų. Įdomu buvo pamatyti niujorkiečių požiūrį į Vietnamą ir apskritai, žmonių, gyvenančių visuomet bėgančiame darboholikų mieste kupiname labai aukštų standartų, įmestų į sulėtėjusią ir nelabai logišką vietnamiečių kasdienybę.
Kartu ragavome vaisius ir klausėmės vietinės grupės pasirodymo
Pora iš Naujosios Zelandijos sužavėjo iš principo. Vedę dukart daugiau metų negu apskritai gyvenu, atšventę 74 metų gimtadienius, išsiruošė backpack‘int po Aziją. Negali nesižavėti!!! Kuprinės ant pečių, šypsenos, fizinė ištvermė ir noras išbandyti viską o viską. Pavyzdžiui, spėk kas susigundė pirmieji išmėginti sultingą, traškų, didelį kirminą?! Visą gyvenimą vadovavę savam agrikultūros verslui, susikrovė kuprines ir nutarė keliauti bent 6 mėn. po Aziją. Po jų pasakojimo beprotiškai noriu apsilankyti Naujojoje Zelandijoje.
Taigi, kas gero Mekong Deltoje?
Tradicinių saldainių gaminimo palėpė. Saldainiai valgomi. Bet tik tiek. Įdomus jų paruošimo būdas - iš pradžių verda katile, kuris kaitinamas ant atviros liepsnos vis įmetant kokoso kevalų. Tada masė atvėsinama ir moterys ją supjausto bei suvynioja. Kažkuo primena irisus.
Egzistuoja toks makaronų kabinimo fabrikas. T.y. gaminimo. Apie sanitariją kalbos nėra. šalia bliūdan guldomų makaronų voliojasi vienas kitas alkanas šuva. Kitavertus, jeigu ieškai švaros ir prabangos, Vietnamas tikrai ne ta vieta.
 Vietnamiečiai - religinių kultūrų katilas. Kiekviena šeima tiki savita religija ir tai parodo. Pavyzdžiui, makaronų gaminimo vietoje, ant vienos iš dvejų betono sienų, gali rasti maldai skirtą altorių. Pakabintą arba įrengtą palei žemę.
Makaronų gaminimo mašina ir procesas
 Vienas įdomesnių ir užburiančių procesų - ryžių popieriaus gamyba. Visuomet apgaubtas dūmų, moteriško juoko ir mistikos.
 Iškepti ryžių lakštai džiovinami saulėje porą valandų. Pakankamai skanūs, saldoki.
 Pasiplaukiojimas šokoladinių upių kanalais. Kažkuria prasme primena Veneciją, tik vietoj gondolų yra valtelės, dryžuotai apsirengusių dailių italų - raumeningos vietnamietės, vietoj spalvotų pastatų aplink - pūpso palmės!
 
Valtelėmis esi nuplukdomas į nedidelę salą, kurios vidury yra kažkas panašaus į prūdą. Per prūdą nutiestas, švelniai tariant nekeliantis pasitikėjimo tiltelis. Pradėjus juo eiti, apačioje išnyra dvi akys. Krokodilo. Kadangi pirmą kartą gyvenime mačiau tą žvėrį ne zoologijos sode, vidurį lieptelio išsikrapščiau fotoaparatą ir mėginau pagauti gerą kadrą. Vietiniai stovėjo pakraupę, bet ... juk geras kadras!!
Keliaujant Vientame geriausia nakvoti arba hosteliuose, arba pas žmones (vadinasi homestay). Pirmą kartą vietinių svetingumą išbandžiau Mekong Delta. Vienai nakčiai apsistojau kaime „in the middle of nowhere“, kur laukė šeimyninė vakarienė, kartu su moterimi gaminome maistą, tuo pačiu klausantis istorijų apie kasdienybę.                                     
 Ming Peng Nom - šeimos galva. Viso gyvena devyniese, kartu su tėvais, seserimi ir vaikais. Nors ir kalbu angliškai gerai, vietnamiečių tarimas kartais nužudydavo. Tekdavo perklausti 10 kartų ir gestų pagalba išsiaiškindavom esmę.

 Moku sukti "spring rolls"!! Cha, manai lengva? Triskart patyrus katastrofišką nesėkmę, įkirtau techniką
 Jų virtuvė
 Ir gausi, labai labai skani vakarienė! Ką tik sugauta šokoladiniam upelyje žuvis (elephant fish), "spring rolls", daržovės, jautienos gabaliukai, ryžių makaronai ir metaliniuose indeliuose patiektas žuvies padažas.
Vakarop palydėjom saulę, pasidalinom "Chang" alumi ir aptarėm žmones ir akimirkas.

Kadangi buvo 9 vakaro ir kaime visas veiksmas baigiasi nusileidus saulei, pasiprašiau, kad Ming Peng Nom nuvestų į tašką, kur renkasi vietiniai. Ech, tas smalsumas... Ėjome tamsiais-nors į akį durk-takais, apsuptais palmėmis ir skraidančiais gigantiškais jonvabaliais. Vidury palmių miško pamatau švieselę. Niekada neatspėtumei ką pamačiau!!! Sandėlį prikrautą iki viršaus televizorių (tokių "a la Tauras" stiliaus). Ming sako "O, žiūrėk, dar televizorių parduotuvė veikia". Prrr.. Ką jau čia ir bepridursi... Dar už poros šimtų metrų priėjom lūšnelę, kur po palmėmis stovėjo biliardo stalas ir rinkosi visa vietinė fauna. Pasiėmiau kavos ir kurį laiką stebėjau vyrus žaidžiant biliardą. Kartais pagaunu save mąstant: esu milijonai km nuo namų, viena po kažkokiom palmėm su žmonėmis kuriuos matau pirmą kartą gyvenime, o jaučiuosi taip saugiai.

Ryte prabudus, greta savo kambario radau futboliuko stalą. Nerealu =)))
 
Laikas keliauti toliau. Ming vežant į miestą, šviesoje pamačiau kokiais takais plūduriavom naktį ieškant vietinio "taško"
Dienos tikslas buvo aplankyti plūduriuojantį turgų (Floating market). Iš tiesų rekomenduoju. Susitarkit su vietiniu, sėskit į valtelę ir leiskit jam nardyti ieškant sau prekių (o tuo pačiu ir jums). Eigoje susipažinau su Marc, linksmu keliautoju iš Australijos su kuriuo kartu ir aplankėme turgų ant vandens.
 Marc'as pozuoja prie Durian vaisiaus. To kur nesveikai dvokia kojinėmis.
Plūduriuojantis turgus
Nėra daug ką pasakoti - tai tiesiog reikia pamatyti pačiam. Tiesa, šis turgus iš dalies susikūrė todėl, kad vietiniams, gyvenantiems aplink Mekong delta, reikia mokėti 1$ mokestį valstybei kas mėnesį. Kadangi tai jiems yra pakanakamai nemaža kaina, laikui bėgant į Plūduriuojantį turgų įtraukė turistus iš kurių gali daugiau užsidirbti.  



 Fantastiško skanumo arbūzai. Kainuoja ~1$. Užtenka tik pagalvoti ir staiga prie tavęs jei patys atplaukia
 Vietinės mados (vietnamietiška mumijos versija)

 Vaikai ir jų visomis pasaulio problemomis apkrauti veidukai..
Turgus yra milžiniškas. Daug laivų, visiška makalynė. Kaip žinoti kuriame rasi tai, ko ieškai? Ogi stebėk "vėliavas". Jeigu vėliava - ananasas, vadinasi laive parduodami vien ananasai. Jei kitas skanumynas - vadinasi kito gėrio kalnai stūkso laive. Nuostabi sistema!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą