2012 m. kovo 31 d.

Makabriška vakarienė

Pristatau kulinarinius Indonezijos atradimus! Šio vakaro MENIU netradicinis, mėgausimės:
  • kobros sate (a la barbeque)
  • kobros kraujo kokteiliu
  • šikšnosparniu
  • driežu
Prisijungsi?
Vakarop susirenkam į „tašką“. Isivaizduokite: tamsu, aplink lūšnos, rajonas tragiškas, netoli Gubang stoties, įlendam po stogeliu, kur stovi stelažas su keliais produktais, narvai su pitonais, kobromis, laukine kiaule, aplink vaikšto perkarusios vištos, pamesti keli kreivi mediniai suolai, mirksi lempa. Sunku nupasakoti, čia reikia pamatyti, bet toks užmirštas kampelis kaip iš siaubiako, paskanintas tradicine indonezietiška nešvara, keistais garsais, šūksniais. Labai netikėta, bet buvau šios idėjos organizatorė... Adrenalino dozė pakyla, kai vietinis ištraukia du pitonus ir uždeda man ant kaklo.
Nepaisant ramios veido išraiškos, širdis ne juokais šoka lambadą – pitonai neturi jokių apsaugų (zoo soduose dažniausiai jiems nasrus apvynioja izoliacija, kad neįgeltų). Gyvačių nebijau, bet jų stiprumas ir galia užgniaužia kvapą.
Supažindinu su aplinka, kaip matote nelabai "iščiustyta"
Tada pitonas apsivynioja mūsų "virtuvę", kol "virtuvės šefas" gamina kokteiliuką. Bet čia visi atsipalaidavę, panikos nėra, gamybos procesas vyksta toliau.
Šurmulys didėja, susirenka daugiau aplinkinių iš gatvės pažiūrėti šio cirko. Užsisakome pirmąjį patiekalą – stiklinę kobros kraujo ir kobros sate. Procesas vyksta prieš pat nosį. „Kulinarijos šefas“ žaibo greitumu išsitraukia iš narvo didesnę kobrą, uždeda spaustuką jai ant nasrų, paima žirkles ir nukerpa galvą. Kraują sulašina į paruoštas stiklines, galva šalia vis dar juda. Kūną nudiria, išskrodžia ir paruošia sate kepimui (t.y. suveria mažais gabaliukais ant medinių iešmelių, primena šašlyką).


Kobros kraujo kokteilio sudėtis: sunka iš kobros pamirkusios stiklainyje, ką tik nugalabytos kobros kraujas, šaukštelis medaus ir 50 gr kažkokio vietinio alkoholio bakterijoms užmušti.
Pasikartosiu, adrenalinas didėja kiekvieną minutę: garsai, kvapai, šurmulys, jausmas, kad tuoj padarysi kažką aukščiau savo ribų - nerealu! Kaip sapnas.. Arba X faktoriaus laida..
Susėdam prie stalo, pasiimam stiklines, sudaužiam „Į sveikatą“ ir mušam dugną. Tarp kitko, skonis neblogas – burnoje šiek tiek saldu, gerkle nubėga karštis.


Toliau atneša kobros sate. O čia tai gėris! Skonis.. Hmm.. Kažkas panašaus į vištieną maišytą su kiauliena (bet labai toli), mėsytė minkšta, šiek tiek sunkiau kramtosi, bet labai skaniai paruošta. Rekomenduoju.
Skrandis nenuvylė, sveikata nesustreikavo, pašalinio efekto taip pat jokio, esu tikra, tai psichologinis dalykas. Beje, gyvatės kraujas ir mėsa yra itin sveika odai – ji tampa lygi, švelni ir be jokių spuogų.
Kaina: lėkštė sate kaštuoja ~5$, stiklinė kraujo ~10$.
Kita diena. Negi sustosi pusiaukelėje? Grižtame į tą pačią vietą, jau tik trise: aš, vokietis Matthias ir indonezietis Dika (Balio komanda). Pliaupia lietus, temsta iš pakampių lenda naktinė gyvūnija. Atvažiuoju pirma, tenka luktelti 20 min draugų. Įdomus jausmas tiesą sakant vienai tokioje aplinkoje... Užsisakome šikšnosparnį ir driežą.
Šikšnosparnis (iš išvaizdos primena guliašą, ar ne?)
Šiksnosparnis man patiko mažiausiai (nors sako labai sveika turintiems problemų su plaučiais), skaniausia dalis kaip nekeista buvo sparnai.
Driežiukas
Driežas neblogas, tik labai daug kaulų! Tad vienareikšmiškai kulinariniuose atradimuose nugalėjo kobra.
Beje, savininkas pasirodė trenktokas. Kartu buvo jo žmona ir 2 dukrytės. Jis – buvęs cirko artistas, rodė diplomus kuriuose įrašyta "Akredituotas profesionalus žudikas". Tik vat KIENO žudikas nepaminėta. Mums liko klaustukas...
Makabriška vakarienė, kitaip ir nepavadinsi. SKANAUS!

2 komentarai:

  1. Akredituotas žudikas, sakai... O tu planuoji ten dar trečia kartą grįžti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kad jau lyg ir viską išragavau, tai nebeplanuoju.. =)

    AtsakytiPanaikinti