2012 m. vasario 6 d.

Reikia šventę švęst!

Šiandien musulmonai švenčia pranašo Muhameto gimimo šventę (vadinamą Mawlid an-Nabi). Kiekvienais metais ji švenčiama kitu laiku, nes musulmonai vadovaujasi ne grigališkuoju, o mėnulio kalendoriumi.
Kasmet Mr. Sam ruošia milžinišką puotą, kuomet susirenka visa giminė, bendradarbiai, artimiausi draugai. Yra kilęs iš didelės šeimos: turi 7 brolius/seseris, jo tėtis turi 9 brolius/seseris, o mama turi 8 brolius/seseris. Galit įsivaizduoti gausybę smalsių akių, visą krūvą vaikų ir kartų skirtumus. Žmonių suskaičiavau per 100!
Moterys ruošiasi maldoms.


Ruoša vyksta 2 dienas. Iš namų išnešami visi baldai į lauką ir paruošiamos dvi erdvės: tuščiuose namuose patiesiami kilimai ir paruošiama garso aparatūra moterims melstis, o lauke prie namų sustatomi foteliai, sofos, stalai vyrams rūkyti, gerti kavą ir pliurpti.

Vyriškas kampelis


Programa: minia susirenka 10 val. Moterys meldžiasi, gieda iš musulmoniškų raštų. 12 val. visi traukia pietauti. Popiet pasibendrauja ir išsiskirsto.
Visi svečiai apsirengę tradiciniais musulmonų rūbais – hidžabomis. Man taip pat buvo mandagiai paaiškinta apsivilkti kelnes, rūbą ilgomis rankovėmis ir uždaru kaklu bei apsivynioti skarą. Prisipažinsiu, buvo iššūkis tai dėvėti prie +40...

                                                                   Giedamos maldos.

Mr. Sam sesuo - linksmos dūšios moteriškė, kalbėjom indonezietiškai - lietuviškai - angliškai - gestais. Svarbiausia, kad viena kitą supratom. 
P.S. vienas dalykas yra bendras visame pasaulyje – atėjus pietų metui traukis šalin, nes būsi sutryptas minios. Kelios poniutės ir man stuktelėjo į šoną, kad greičiau į lėkštę tofu kraučiau...

                                                               Tokių stalų buvo 5.

Mano skanieji pietūs: ryžiai su kariu (dešinėje), skrudinti riešutai su tempe ir 2 cm dydžio žuveliokais(apačioje), pyragėlis įdarytas bulve ir "sempel" labai aštrus ir mano mėgstamiausias mango/čili padažas (kairėje), kepintos daržovės (viršuje). 

O čia tikras skanėstas!! Nealkoholinis punčas iš smulkiai pjaustytų vaisių (arbūzas, mangas, obuoliai ir dar kažin kas). Be proto gaivu ir skanu. 

Labai mėgstu fotografuoti žmones, nuotaikas, išraiškas, istorijas... Šįkart dalinuosi mažaisiais, jie tądien buvo įdomiausi =)






Inkilus iš namų sukabino šalimais parke

2 komentarai:

  1. gerai, kad bent kartais idedi kokia foto, kur tu esi.. nes manyciau, kad pasakas seki :) grazu ir baisiai idomu..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tauta reikalauja įrodymų :D
      Iš tikrųjų tai, kas jiems kasdienybė, man vis dar atrodo įspūdingai, kitaip, nors ir svetima, bet miela. Tikrai, tolerancijos ir pažiūrų ribos prasiplėtė nenumaldomai, pažinau kardinaliai kitą musulmonų kultūros pusę.

      Panaikinti